Collectieve Mechanische Ventilatie

Gepubliceerd feb. 16, 23
7 min read

Wanneer Moet Je Je Mechanische Ventilatiesysteem Vervangen?

Door deze ventilatie ontstaat een onderdruk in de verblijfsruimte, waardoor verse lucht via de ruimte onder de deur (min. 2cm.) naar binnen komt. De afvoer gebeurt nog steeds in de natte ruimtes. Beide systemen hebben een TNO verklaring “Gewaarborgde luchtkwaliteit” en mogen daarom afwijken van de regelgeving van het bouwbesluit, welke zegt dat elke leefruimte toegang moet hebben tot ‘verse’ buitenlucht.

Een veel voorkomende vraag is hoeveel ventilatie nodig is. Om dit te berekenen, wordt in het algemeen de grootheid ‘debiet’ of ‘volumesnelheid’ gebruikt, welke wordt uitgedrukt in de eenheid m3/s. ventilatie Dordrecht. Kleine ventilatoren voor balansventilatie hebben een debiet van ongeveer 100 m3/h en dit loopt op tot ventilatoren met debieten van meer dan 500 m3/h.

Mechanische Ventilatie Vervangen: Kosten En Advies

Maar goed, hoe bereken je dit. Hiervoor zijn twee rekenmethodes. De eerste methode gaat uit van de oppervlakte en inhoud van de ruimte waar je woont. Op de website van Vasco is een handige tool te vinden om te berekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt. De tweede methode gaat uit van de normale hoeveelheid personen in huis (mechanische ventilatiebox vervangen).

Als je dus een gezin van vier personen hebt, heb je in je woonkamer 120 m3/h nodig. Tegelijkertijd moet je ook kijken naar de slaapruimtes. Ervan uitgaande dat je huis een tweepersoons-slaapkamer en twee eenpersoonsslaapkamers heeft, is ook hier 120 m3/h nodig. Dit betekent dat je huis 240 m3/h nodig heeft.

Wanneer Mechanische Ventilatie Vervangen

Een veel betere uitleg wordt gegeven door Theo in de volgende post. Overigens is het verstandig om te zorgen dat je niet een te klein systeem neemt. Als je ventilator altijd op vol vermogen moet draaien, kost dit meer energie en geeft dit meer geluidsoverlast. Zorg dus dat je continu benodigde debiet geleverd kan worden op een gemiddelde setting.

Dit kan met een anometer. Recentelijk is er een interessant topic op dit gebied geopend, waarin verder wordt uitgelegd hoe je een wtw kan inregelen: Inregelen wtw met anemometer Zoals eerder gemeld geldt in het algemeen het credo ‘Bigger is better’ het credo voor de buizen. Grotere buizen betekent trager stromende lucht en dat zorgt voor minder weerstand en minder geluid.

Mechanische Ventilatie Aanleggen / Vervangen?

Het is overigens goed om te weten dat er geluiddempers zijn die je in de buizen kan stoppen om geluidsoverlast te voorkomen en dat er speciale isolerende buizen zijn die geluidsoverlast kunnen verminderen. De totale toevoer en afvoer moet met elkaar in balans zijn (vandaar de naam). Dit is nog best een lastig klusje, omdat het afhangt van de hoeveelheid ventielen in verblijfsruimtes en eventuele kieren onder deuren of roosters binnenshuis en de hoeveelheid lucht die door ieder ventiel wordt opgenomen.

Hier is een basisrichtlijn dat je voor toevoerende kanalen maximaal 50 m3/h aan luchttoevoer wil hebben, terwijl je je afvoerende kanalen maximaal 75 m3/h aan luchtafvoer wil hebben. Als je dus een ruimte hebt waar je een debiet wilt hebben van 120 m3/h, zul je drie toevoerkanalen nodig hebben en twee afvoerkanalen.

Ventilatie - Altijd Een Gezond Leefklimaat

Buitenlucht heeft vaak een relatief lage luchtvochtigheid en als je continu binnenlucht met een hoge luchtvochtigheid afvoert en de toevoer droge buitenlucht naar binnen brengt, kan het droog worden in huis. Zeker in de winter kan dit problematisch zijn. Als de luchtvochtigheid binnen te laag wordt, kan dit leiden tot geirriteerde luchtwegen, droge ogen en schilferige huid, hoest, gebarsten lippen enzovoorts.

Om dit tegen te gaan zijn twee oplossingen verkrijgbaar. ventilatie specialist. Enthalpiewisselaar: Dit is een systeem waarbij het vocht uit de uitgaande lucht wordt afgevangen en toegevoegd aan de lucht die het huis in gaat. Dit zorgt voor een vochtiger lucht en heeft tevens als voordeel dat je geen waterafvoer nodig hebt.

Mechanische Ventilatie - Alles Verduurzamen

Ook is het vrij prijzig en niet alle merken hebben de mogelijkheid voor een enthalpiewisselaar.Losse luchtbevochtiger: Een losse luchtbevochtiger kan, in principe, op alle balansventilatiesystemen worden toegepast. In plaats van lucht uit de uitgaande lucht halen, wordt er simpelweg water toegevoegd aan de toestromende lucht. Dit systeem is minder energie efficiënt en vereist een watertoevoer.

Ook bevat dit systeem de mogelijkheid om een speciaal verkoelingselement toe te voegen. Hoe effectief dit echter precies is, is onzeker. De meeste ventilatoren-units zijn geschikt voor 1 zone. Dat betekent dat ze het hele huis als geheel ventileren. ventilatie Dordrecht. Op zich is dat geen probleem, want het brengt behoorlijk wat comfort - balansventilatiesysteem.

Service En Onderhoud Mechanische Ventilatie

En omdat de balansventilatie erg energie efficiënt is, zijn de extra kosten relatief laag. Toch zijn er situaties wanneer het handig kan zijn om het huis in twee zones op te delen. Bijvoorbeeld als je graag erg koud wil slapen en je slaapruimtes en leefruimtes los wil ventileren, of als een aparte werkruimte hebt die niet heel vaak gebruik wordt.

Wel zijn deze systemen een flink stuk duurder en kan het interessanter zijn om twee losse ventilatoren te plaatsen. Een behoorlijk aantal ventilatoren hebben tegenwoordig (een optie voor) CO2 en/of vochtsensoren. wat is balansventilatie. Deze zijn nuttig, omdat ze ervoor zorgen dat de ventilatie alleen wordt gebruikt als dit ook daadwerkelijk nodig is.

Ventilatiesysteem Vervangen - Klimaatservice

Je kunt je echter afvragen of dit echt nodig is, zeker omdat losse sensoren niet goedkoop zijn. Een balansventilatiesysteem is niet onderhoudsvrij. Vrijwel alle balansventilatiesystemen maken gebruik van filters om de lucht te zuiveren. De meesten komen met een simpel G4 filter, die beperkt zijn filtering, tot luxere varianten (bv.

Dit kan natuurlijk handig zijn als je hooikoorts hebt. De filters moeten regelmatig schoongemaakt worden, bijvoorbeeld met een stofzuiger en minstens twee keer per jaar vervangen worden. Voor simpele filters is het mogelijk om zelf losse filters te knippen uit filterdoek. Ook is het qua onderhoud verstandig elke twee jaar een onderhoudsmonteur het apparaat te laten nakijken en iedere acht jaar de buizen te laten schoonmaken.

Mechanische Ventilatie Vervangen

Zehnder is bijvoorbeeld lastig te krijgen. Meer informatie is te vinden in het volgende topic: Levertijd Zehnder WTW Een van de redenen om dit centrale topic te openen, is om een centraal punt te maken voor vragen over balansventilatie en WTW's. Tot nu toe stond dit in vele losse topics.

Mogelijk bevatten ze nog nuttige informatie. Probeer nieuwe vragen en ideeen echter te posten in dit topic om te zorgen dat de informatie mooi bij elkaar staat en makkelijk te vinden is (ik werd in ieder geval redelijk gallisch van het continu zoeken en uitpluizen van alle topics :-): [Voor 15% gewijzigd door pascoa341 op 22-10-2021 14:36] (collectieve mechanische ventilatie).

Vervangen Ventilatiebox

Bij ventilatie is de vraag hoeveel warmte je verliest. Laten we eens aannemen dat we een CVE (Centrale Ventilatie Eenheid) hebben en een afzuiging hebben van 100 m3/ h. De elektrische verliezen zijn bij een echt zuinige installatie ca. 87 k, Wh per jaar (zie voor een update onderaan). Maar de warmteverliezen zijn veel meer.

K. Om een en ander uit te rekenen heb je de gemiddelde temperaturen nodig van de stookseizoenmaanden. In de volgende tabel is de gemiddelde temperatuur te zien van 1990 t/m 2019. Het gemiddelde van oktober t/m maart is 5,99 °C De rest van het jaar gemiddeld 14,98 °C Het jaargemiddelde is 10,497 °C Bron: Om het eenvoudig te houden nemen we een gemiddeld temperatuurverschil met buiten van 12 graden (18 °C – 6 °C) gedurende een periode van 180 dagen.

Vervanging Mechanische Ventilatie

10 k, Wh per dag. Op een echt koude dag is het dan ongeveer het dubbele, 20 k, Wh. Met een warmtepomp (COP = 5) kunnen we dit opwekken met 372 k, Wh per jaar aan elektriciteit. Hiervoor betalen we dan ongeveer € 78 per jaar. Dit is bij mij de oude situatie.

Dit is het principe van een WTW. Dit kan zelfs met een rendement van meer dan 95 % tot zelfs 98 %. Netto is het verlies dan 92,9 k, Wh (5%) aan warmte (18,6 k, Wh aan elektra met een warmtepomp). ventilatiesysteem vervangen. (zie voor een update met gemeten getallen onderaan) Het valt te beredeneren dat het rendement afhankelijk is van het temperatuurverschil en de flow.

Mechanische Ventilatie & WarmteterugwinningBij nieuwbouw is het heel verstandig om dit meteen toe te passen omdat er, als het goed is, weinig kieren zijn die voor ventilatie kunnen zorgen. En zoals elders beschreven is ventilatie echt nodig. Bij een gerenoveerd huis, zoals dat van mij, wordt het lastiger. Er zijn meestal weinig buizen beschikbaar (alleen toilet, badkamer en keuken) en nieuwe buizen aanleggen is vaak bezwaarlijk vanwege het noodzakelijke hak- en breekwerk.

Meer van Sanitair

Navigation

Home

Latest Posts

Hoe Een Nieuwe Keuken Kopen?

Published Mar 26, 23
7 min read

Keuken Of Badkamer Kopen: Tips En Trucs

Published Mar 24, 23
7 min read

Wat Is Balansventilatie

Published Mar 21, 23
7 min read