Inhoud
Daarnaast is voor de ruimtes waar veel korter en minder geventileerd kan worden een slimme natuurlijke ventilatie toegepast. Dat is dan voornamelijk het sanitair en andere ruimtes welke bijzonder kort en weinig worden gebruikt. De aanvullende natuurlijke ventilatie werkt op basis van aanwezigheid (persoon) en voorziet door middel van "slimme" kleppen in de juiste mate van ventilatie via verticale kanalen direct naar buiten.
Daarnaast zijn er ook minder installatiesystemen nodig omdat het sanitair haar eigen systeem heeft. Bij alle ventilatie, maar speciaal bij mechanische ventilatie zijn twee zaken belangrijk: Aanvoer van frisse lucht: er moeten altijd voldoende toevoerroosters open staan. Bij onvoldoende aanvoer kan lucht uit kruipruimtes e. d. worden aangezogen die meestal van slechte kwaliteit is.
Menging van frisse lucht met de lucht in het vertrek. Dat betekent dat aanvoer- en afvoerroosters niet vlak bij elkaar geplaatst moeten worden - ventilatie vervangen. De afvoer van lucht via een opening onder de deur is niet aan te bevelen, en wel om twee redenen: Verse (meestal koude) lucht beneden in het vertrek mengt van nature slecht met de warme afgewerkte lucht boven, waardoor de afvoer van vocht en afvalstoffen inefficiënt verloopt.
De ruimte zal ook eerder vochtig zijn met alle gevolgen van dien. Het klimaat in de ruimte is niet optimaal. In de winter zorgt de ongemengde buitenlucht voor een koude vloer. Tijdens zomerse warmteperiodes wordt de warme vochtige lucht slecht afgevoerd en zal het vertrek onaangenaam warm zijn. Vooral bij slaapkamers is dat een nadeel.
Bovendien kunnen ze grote hoeveelheden vocht en warmte opslaan, afhankelijk van materiaal en dikte. De opslagcapaciteit voor zowel vocht als warmte is gewoonlijk honderden malen groter dan die van de lucht in huis. collectieve mechanische ventilatie. Waar lucht alleen wordt uitgewisseld via ventilatie, vinden aan- en afvoer van vocht en warmte grotendeels plaats door diffusie.
Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht ze kan bevatten. Als binnenshuis de lucht vrij kan bewegen zorgt de circulatie ervoor dat de mengverhouding (gram waterdamp per m3 lucht) overal gelijk is. In koude vertrekken echter kan de lucht minder damp bevatten waardoor de relatieve vochtigheid daar hoog is. Te veel vochtproductie in warme vertrekken kan op koude plekken problemen geven, ook als de lucht in de warme kamer droog aanvoelt (mechanische ventilatie vervangen).
Snel even luchten zal geen effect hebben. Een slechte vochtbalans komt pas na verloop van tijd aan het licht. De gevolgen verschijnen vaak op een heel andere plek dan de bron van de problemen, en de schade kan groot zijn en het effect langdurig vanwege de tijd en de hoeveelheid vocht die mee gemoeid is.
De afvoer gaat daar efficiënt en met veel minder energieverlies dan bij ventilatie. Bij een hoge vochtigheid in huis wordt constant geventileerd op een voldoende hoog niveau. De muren bevatten veel vocht, maar geven dat slechts geleidelijk af. Ventileren is het uitwisselen van lucht met de omgeving maar meestal is de buitentemperatuur verschillend van de binnentemperatuur, waardoor ook een warmte-uitwisseling plaatsvindt.
Als men de luchtafvoer en -aanvoer kan laten kruisen dan kan men een (lucht-lucht)warmtewisselaar tussen deze stromen plaatsen. Deze halen rendementen hoger dan 90% waardoor het warmteverlies beperkt wordt tot 33,3 watt. wat is balansventilatie. Daarbij komt wel dat meer vermogen nodig is om de lucht door de warmtewisselaar en de extra leidingen te pompen.
De warmtecapaciteit van de verse en vuile lucht is licht verschillend maar dit wordt verwaarloosd, zo kan men spreken over rendementen en rekenen met vermogens.) Andere toestellen gebruiken een warmtepomp om de warmte van de 'vuile' lucht over te pompen naar bijvoorbeeld een boiler voor sanitair warm water (wat is balansventilatie). Voor ventilatie van een woon- of bedrijfsruimte zijn openingen naar buiten vaak noodzakelijk.
Een ventilator kan binnen worden gebruikt om de lucht in beweging te brengen, zodat op een warme dag alleen door de luchtstroming de indruk wordt gewekt dat er geventileerd wordt. De concentratie wordt op deze wijze echter wel verlaagd.
Er is al een paar keer geopperd om een centraal WTW ventilatie topic te openen, maar tot nu toe was dat nog niet gebeurd. Bij deze een poging om een dergelijk topic te starten. Om te beginnen een disclaimer: ik ben geen WTW expert dus er kunnen in deze topicpost fouten staan, of er kunnen dingen missen.
Systeem A: natuurlijke ventilatie. Hierbij komt de lucht door kieren on open ramen binnen en gaat zo ook weer naar buiten, Systeem B: open mechanische ventilatie. Hierbij wordt lucht mechanisch aangezogen terwijl de afvoer op natuurlijke wijze gebeurd, Systeem C: gesloten mechanische ventilatie. Hierbij wordt de vervuilde lucht mechanisch afgevoerd en komt de verse lucht op natuurlijke wijze naar binnen.
Hierbij wordt zowel de aan- en afvoer van lucht mechanisch geregeld. Door de warmte van de uitgaande lucht te gebruiken om binnenkomende lucht alvast ‘voor te verwarmen’ kan op de energierekening bespaard worden. Meestal kan tussen de 90% en 98% van de warmte worden teruggewonnen. Aangezien dit topic gaat over systeem D, is het mogelijk leuk om iets meer informatie te verschaffen over hoe een dergelijk systeem werkt.
De ventilator verbruikt energie, maar door de teruggewonnen energie uit de lucht is een balansventilatiesysteem toch duurzamer dan andere ventilatievormen. De ventilator heeft twee buizen die naar buiten gaan. Eentje voor de binnenkomende lucht en eentje voor uitgaande lucht - mechanische ventilatiebox vervangen. Het is aan te raden deze buizen goed te isoleren, want aan de binnenkant zit koude (buiten)lucht (balans ventilatie).
Dit is de reden dat balansventilatie niet altijd even makkelijk is toe te passen in bestaande huizen, tenzij je toch al bezig bent met een grote verbouwing. Het is immers niet altijd even gemakkelijk om al die buizen zo maar even ergens weg te werken, of door betonnen plafonds te boren.
Maar goed, we zijn tweakers, dus dat zou ons eigenlijk niet moeten stoppen 😊. De buizen voor een balansventilatiesysteem kun je natuurlijk niet zo maar willekeurig door het huis sturen. Sterker nog, een goed uitgedacht buizensysteem is een van de belangrijkste dingen om een mooi stil en effectief werkend systeem te krijgen.
Dit gaat via zogenaamde ‘ventielen’ die in plafonds of muren zitten. De afvoer van de lucht gebeurt ook met ventielen, maar dan in de zogenaamde ‘natte ruimtes’ (keuken, badkamer, wc). Liefst hebben de ventielen 40cm vrije ruimte om het ventiel heen, dus niet helemaal in een hoekje weggeduwd. ventilatiebox vervangen. Ook is het verstandig om minstens 2 meter afstand te houden tussen toevoer en afvoerventielen.
Itho-Daalderop werkt met het zogenaamde Qualityflow systeem. Hierbij wordt lucht toegevoerd in een centrale ruimte (meestal het trappengat) en wordt de lucht afgezogen in alle kamers, dus zowel verblijfsruimtes als natte ruimtes. De lucht verplaatst zich door de onderdruk in de kamers vanuit het trappengat door de woning via een open ruimte onder de deuren (min 2 cm.) en eventueel roosters.
Meer van Storingen
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Hoe Een Nieuwe Keuken Kopen?
Keuken Of Badkamer Kopen: Tips En Trucs
Wat Is Balansventilatie
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Hoe Een Nieuwe Keuken Kopen?
Keuken Of Badkamer Kopen: Tips En Trucs
Wat Is Balansventilatie